Saturday, December 31, 2011

Dear Friends: Happy New Year 2012



If it didn't bring Your Joy
Just leave it behind

Let's Ring the New Year
With Good Things in Mind

Let's Every Bad Memory Go
That brought Heartache and Pain

And Let's Turn a New Leaf
With the Smell of New Rain

Let's Forget Past Mistakes
Making Amends for This Year

Sending You These Greetings
To Bring You Hope and Cheer 


New year cards
GoodLightscraps.com


From: d.angel @ jejak-jejakkecil.blogspot.com 







Thursday, December 29, 2011

Jejaki Shenzen Kota Muda Yang Modern


Hello semua....

Setelah beberapa post yang lepas baru sekarang dapat sambung entri percutian Hong Kong-Shenzen hari tu. Oleh kerana entri ini ala-ala marathon makanya agak sukar disiapkan...adusss.


Baik....aritu cerita tentang perjalanan ke station Lo Wu kan....hanya lebih kurang 45 minit perjalanan menaiki MTR, kami sampai di Station Lo Wu iaitu station terakhir HK sebelum melewati imigresen China bagi mamasuki wilayah Shenzen. Bagi yang ketinggalan entri lepas, sudi-sudi klik SINI


Bagi memasuki Shenzen, visa diperlukan jadi ada dua option samada memohon lebih awal (semasa di Malaysia) atau boleh juga memohon terus di sempadan Lo Wu ini. Apa yang diperlukan hanyalah kesabaran untuk menunggu proses tersebut yang mengambil masa lebih kurang 30 minit ke 1 jam. Cuma  aritu semua diuruskan oleh Chris. Alang-alang bayar dia kan, biarlah dia ke hulu ke hilir, kami jadi aksesori saja la.... ehehehe...dalam setengah jam semua proses selesai. Info penting kepada yang bercadang ke Shenzen ini jika datang berlima seperti kami sila bergembira kerana boleh mendapatkan Visa dengan PERCUMA. Blink blink mata i bila dengar FREE masa tanya travel agency aritu. Iya la ada agen giler punya charge sampai RM70-90. Kalau duk KL orait la memang senang urusan sendiri boleh buat. Kalau tidak silap...visa free untuk pemohon 3 orang ke atas. (Kalau ada info pasal Visa yang baik punya sila share ya..please.)


Lepas saja urusan imigresen selesai, tiba masanya kiorang babai dengan Chris kerana bakal bertemu pula dengan seorang liang moi bernama Lily tour guide sepanjang di Shenzen. Ini bermakna kami juga harus mengucapkan selamat jalan kepada kawan-kawan Indonesian yang bakal ke Guangzhou. Lily tidak berbahasa Indonesia tetapi fasih berbahasa Inggeris. Perjalanan menerokai bandaraya Shenzen pun bermula bersama bunga Lily.


Shenzen kota muda yang moden




Menurut Lily bandaraya Metropolitan Shenzen yang gah berdiri ini sebenarnya hanyalah sebuah bandar muda yang baru dibangunkan iaitu dalam tempoh lebih kurang 32 tahun sahaja. Melihat kepesatan pembangunan Shenzen bagaikan tidak percaya jika 30 tahun sebelum ini Shenzen hanyalah sebuah perkampungan kecil nelayan. Kota muda ini bukan sekadar mencatat pertumbuhan paling pesat di China tetapi juga di dunia. Salah satu sebab ialah lokasinya yang berjiran dengan Hong Kong iaitu pusat bisnes tersibuk di Asia bahkan di dunia. Bagaimanapun itu lah China, sebuah negara komunis yang kini menjadi gergasi ekonomi dunia. Bagaimanapun fakta 32 tahun itu memang sangat mengagumkan. 
  

Dongmen sentiasa penuh sesak dengan pengunjung


Ramai yang mengatakan bahawa Luaho sempadan HK-Shenzen merupakan syurga membeli belah. Memang benar jika pilihan barangan yang dimaksudkan. Sebut apa saja, semua ada dengan harga yang pastinya murah jika anda pandai berurusniaga, maksudnya bargain bargain dan bargain tetapi bagi saya itu bermakna tension tension dan tension. Sikap peniaga mereka yang tidak ramah dan suka memaksa membuatkan anda bukan saja tidak selesa malahan rasa seram. Oleh itu saya fikir Dongmen sedikit lebih baik berbanding Luaho. Bagaimanapun di sini masih perlu tawar menawar harga dari 50% hingga 70%...sehingga peniaga bersetuju...eerrmm...kalau jenis tahan tukul okay lah. Bagaimanapun terdapat juga shopping complex yang punya kelas dan tentunya menawarkan harga tetap. 



Agenda shopping ini tidak termasuk dalam schedule yang dibuat oleh agency oleh itu kami terpaksa membayar extra untuk SHOPPING ini....gileeerrrr kan. Nah nasihat berguna kepada sesiapa yang bakal datang ke Shenzen sila peruntukan masa sekurang-kurangnya 2 hari untuk aktiviti "menghabiskan duit poket" kalau shopping adalah agenda.


Sangat ramai pengunjung....menjelaskan betapa ramainya penduduk mereka.


Sebelah petang sekitar jam 3 petang kami dibawa melawat Shenzen Splendid of China iaitu terletaknya replika binaan mahupun mercu tanda yang sangat terkenal di negara China. Replika ini dibina dengan penuh ketelitian sehingga menyerupai binaan asal. Tempat ini juga dikenali sebagai Miniature Scenery Park dan berada di sini sepertinya kita bertukar menjadi raksaksa sekejap.




Sebenarnya inilah muka-muka penat gilerrr baru habis shopping dan terus pula ke sini, apapun masing-masing tetap posssiiingggg...ahakkss. 






Meskipun "Miniature" tapi keluasan taman ini tidak mini okayyy....jadi untuk round tempat ni dengan lebih 80 jenis repika haruslah bijaksana dan bijaksini kerana jika datang seperti kami dalam jam 3 petang untuk pusing keliling taman ini boleh tercabut lutut dibuatnya. Maka pilihan yang ada ialah menaiki benda alah di atas tu ataupun kereta kuda.



Ini antara yang dapat disaksikan:



Miniature The Great Wall




beli souvenir adalah kewajipan....^_^




terdapat banyak show


Topeng opera



The Sisters.....



Terlebihhhh sudah....


Selepas seharian berjalan dan segala lutut mula longgar, akhirnya kami balik ke Hotel...rehat...yeeaahhh!! 

Hotel Shanshui, ramai pelancong Malaysia menginap di sini.


Orait ada cerita menarik bakal dikongsikan pada entri akan datang. Clues...ahakss main clue segala....ok tentang "penipuan" dan ragam manusia yang kami temui di sini. Yang penting be alert, beware dan pastikan selalu ada tanda merah klip klip iaitu emergency minded jika tidak mahu menjadi mangsa.


Entri berkaitan Haru Biru di Kota Shenzen

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday (Back to the Future)










Saturday, December 24, 2011

Old Town 1B: Apa da Jadi???


Hello semua....

Entri kali ini ialah kisah benar........bukan misteri nusantara yang berlaku Isnin lepas 19 Disember 2011. Alkisahnya begini, aritu kami masuk Old Town cawangan 1Borneo setelah misi menonton Mission Impossible 4  menjadi misi mengecewakan....gara-gara 2 panggung yang kami kunjungi aritu full house.


Akhirnya kitorang singgah ja la di Old Town, time tu baru sekitar jam 8 suku. Duduk saja zap zap zap terus kitorang oder (layan diri sendiri, hantar order ke kaunter pasal pelayan tidak datang) Selesai tu maka kami pun bukalah buku cerita....ya la kalau sudah jumpa ni memang banyak topik hangat dibincangkan.....mengalahkan debat rakyat, forum perdana..aha. Makanya masa berlalu tiadalah terasa sangat tup tup tup sudah jam 9 malam. Time tu pandai pula tercari-cari mana sudah oder yang dibuat tadi....barulah sibuk tanya waiter balik. Kemudian muncullah satu order tanpa minuman, sudahlah baru ja habis air liur bincang masalah negara ^_^, air pula tidak muncul-muncul. Bila tanya pekerja aka (pelayan restoran) tunjuk muka macam tidak senang sampai i was-was jadinya nanti budak ni marah-marah nanti dia terjunkan entah apa-apa dalam minuman i....hehehe... harus prejudis sikit. Nah pastu dia pun hantarlah hot chocolate yang diminta tapi alamak hoi! serius punyalah main manis dan pekat macam dibubuh seguni coklat dan seguni gula dalam tu. Gila bagi orang diabetes kah dorang ni? tp i masih sabar....eerrmmm...minta ja lah air suam then buat macam rumah sendiri tambah air sendiri kononnya.........tapi tetap manis weeii, sukar untuk ditelans. Hah! itu bab air belum lagi butter bread dan mee kari yang dioder tidak sampai-sampai. Masa ni macam mau keluar tanduk gajah sudah kitorang. Akhirnya sejam kami duduk barulah order mee kari tu sampai yang mungkin diterbangkan khas dari US guna Airasia X.




Inilah cokat panas yang manis giler tu


Pastu tu ada satu famili ni yang sampai lebih kurang sama dengan kitorang macam komplen sesuatu....kira macam sedikit marah juga lah. Butir bicara mereka kedengarannya komplen hal yang sama iaitu makanan yang diorder belum sampai-sampai. Kemudian datang seorang pelayan memberitahu order makanan yang disebutkan tidak dapat dibuat kerana kitchen mereka sudah tutup. "TUTUP" kami saling berpandangan.....pelik apa???..ibu tu nampak naik geram dan persoalkan kenapa mereka tidak dimaklumkan awal jika sudah tutup. Memang pelik bin ajaib....kenapa pula order yang lain boleh ada dan order lain tertinggal sedangkan order dibuat serentak? dan alasan kitchen sudah tutup tidak masuk akal.




Mendengar perbualan tu kitorang pun cepat-cepat ke kaunter nak bayar bil selain tujuan (nak support ibu2 tu...hehheheh.....dengan memulangkan kembali minuman coklat yang entah apa-apa tu) Rupanya budak lelaki sekitar 9 or 10 tahun punya oder yang tak sampai-sampai tu....ibu itu beritahu bahawa mereka dari kudat sejak awal pagi dan mereka hanya sempat singgah makan pada masa itu. Simpati pula tengok budak lelaki tu yang kemudiannya mengucapkan "terima kasih" kepada pekerja old town sebelum pulang dengan kelaparan Sayangnya pekerja di Old Town tu macam tiada rasa bersalah atau malu pun dengan tindakan budak lelaki tu.


Kenapa terjadi begitu? berdasarkan pemerhatian kami aritu, ini antara sebabnya:

1. Pekerja kitchen dan pelayan lelaki terpekik terlolong di dapur buat bising tanpa rasa malu . Rasanya segala air liur sudah tempias macam air hujan merata-rata. (nasib kamera hp tidak sempat rakam saat2 tu kerana nampak saja i nak ambik gambar dorang terus bersurai)

2. Pelayan tidak datang terus kepada pelanggan apabila melihat pelanggan datang. 

3. Pelayan buat hal sendiri.

4. Manager atau supervisor tidak kelihatan. 


Ini nasihat berguna kepada Old Town 1B kalau u all nak terus berniaga:


1. Ambillah pekerja yang hanya betul-betul mahu berkerja, kerana kitchen bukan tempat bertepuk bertampar atau lantai sehati berdansa.

2. Pastikan hidangan menepati kualiti yang sama dengan standard yang telah ditetapkan oleh Franchisor.

3. Tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi di dapur.


Casher aritu sempat juga meminta maaf dengan kami dan katanya tidak mengenakan kami servis charge. Mungkin memaafkan itu memang mudah tapi sampai satu ketika orang akan muak dengan kata-kata maaf. Lagipun adakah maaf itu dapat mengembalikan reputasi?  ^_^ 


Friday, December 23, 2011

Randy Pangalila Tidak Menghampakan


Hello semua.....

Baru sebentar tadi selesai menonton telemovie Biar Mimpi Sampai ke Bintang lakonan Randy Pangalila dan Elfira Loy, biarpun sebelum ini saya ada menulis tentang ini di SINI tetapi saya sendiri lupa waktu tayangannya....hampir saja terlepas menontonnya.



Orait sikit ringkasan:

Sahabat Alia membuka akaun facebook untuknya dengan tujuan agar Alia (Elfira Roy) dapat berkenalan dengan lelaki kaya. Kebetulan Andy (Randy Pangalila) menerimanya menjadi friends dalam akaun facebook miliknya kerana bosan dan ingin mencari kenalan baru. Kebetulan pada waktu Andy online dia dapat jawapan Alia melalui ruangan chat. Meskipun Andy merupakan seorang anak usahawan terkenal dari Bandung namun dia hanya perkenalkan dirinya sebagai anak penjual kuih. Alia pula dirancang oleh sahabatnya untuk terus menyamar sebagai anak orang kaya. Meskipun mengenali Andy hanya anak penjual kuih namun Alia ikhlas menerimanya sebagai teman.


Akhirnya persahabatan mereka berkembang dengan baik dan Andy mula menyedari kalau dia memang benar-benar menyayangi Alia dan mahu berterus terang tentang dirinya yang sebenar. Begitu juga Alia yang mahu berterus terang tentang dirinya. Sehari sebelum Andy berterus terang Alia sudah mendapat tahu bahawa sebenarnya Andy anak Hardiyanto Sasputra usahawan terkenal yang kaya raya. Semasa Andy berterus terang Alia tidak marah malahan menerima penjelasan dengan baik bagaimanapun Andy salah faham dengan Alia apabila mengetahui bahawa Alia juga membohonginya kerana menyangka Alia hanyalah wanita yang mengejarnya demi harta. 




Akhirnya????? cuba teka....yang sudah menonton pastilah sudah dapat jawapannya. Bagaimanapun jika anda terlepas telemovie ini pastinya masih boleh meneka apa penghujungnya. Eeeerrrrmmm...happy ending macam biasalah ^_^


Okay ini ulasan bagi pelakon pula:

Randy Pangalila berjaya membawa watak Andy dengan baik sekali begitu juga dengan Elfira Loy sebagai Alia. Malahan penampilan Randy sememangnya pelengkap dan menghidupkan jalan cerita, tidak rugi menculiknya jauh dari kota Jakarta. Bagi cerita genre romantik komedi, telemovie ini tidak mengecewakan dan memang boleh membuatkan penonton ketawa terutamanya semasa babak Mak Yam lakonan Didie Alias. Cuma bahasa Indonesia lakonan Mahmud Ali Bashah sebagai ayah Andy masih agak kaku meskipun kononnya dia telah lama menetap di Malaysia namun saya fikir lenggok bahasa Indonesia perlu lebih lembut sedikit agar serasi dengan gaya bahasa Andy anaknya. Keseluruhannya 4 dari 5 bintang. 

Akan datang:

Dengar kata akan datang ada lagi kerjasama seperti ini. Masih gandingan yang sama dengarnya drama akan datang berjudul "Dalam Hati Ada Taman". Kita nantikan saja jika itu menjadi kenyataan.


p/s: suka dengan bahasa indonesia yang sedap didengar

Tuesday, December 20, 2011

Korea Utara Yang Muram dan Suram



X -Korea Utara


Korea Utara merupakan negara yang paling berahsia di dunia. Negara yang baru saja kehilangan pemimpin ini terus menyendiri dan bukan setakat itu malah negara ini seakan memencilkan diri dalam kegelapan. Perhatikan saja gambar pada waktu malam yang diambil oleh satelit ini. Jika dilihat kawasan yang satu-satunya kelihatan mempunyai tenaga elektrik di negara tersebut ialah di sebelah barat iaitu Pyongyang (sebelah x). Pencahayaan yang boleh dilihat jelas ialah bandar-bandar di negara China sebelah atas dan seluruh kawasan di selatan iaitu Korea Selatan. Bandaraya Seoul kelihatan amat jelas dengan cahaya yang terang berderang. Ini menunjukkan betapa kroniknya ekonomi negara nuklear ini.


Berbeza dengan negara-negara jirannya yang kaya raya Korea Utara terus merundum dan rakyatnya mengalami kemiskinan yang semakin parah. PBB telah membuat sekatan ekonomi terhadap negara ini lantaran program senjata nuklear yang dilancarkan oleh bekas pemimpin mereka Kim Jong-il. 


Adakah rakyat Korea Utara terus dibelenggu masalah ekonomi dan menghadapi masa suram dan muram ini berpanjangan? Persoalan yang hanya dapat dijawab oleh rakyatnya sendiri.


Entri berkaitan: Presiden Korea Utara Kim Jong-il Meninggal Dunia



Presiden Korea Utara Kim Jong-il Meninggal Dunia


Semalam 19 Disember 2011, Presiden Korea Utara Kim Jong-il telah sahkan meninggal dunia di usia 69 tahun. Beliau merupakan seorang Presiden yang penuh kontroversi dengan isu peluru berpandu yang tidak berkesudahan sepanjang pemerintahan. Sehingga semalam disahkan ujian peluru berpandu nuklear oleh Pyongyang tetap dilancarkan meskipun dalam situasi berkabung.


Kim Jong-il (bakal dikebumikan pada 28 Disember 2011)

Kim Jong-il meneruskan legasi ayahnya Kim II Sung yang meninggal dunia pada tahun 1994. Bagaimanapun beliau hanya memegang jawatan Presiden secara rasmi pada tahun 1997. Kim Jong-Un merupakan anak ketiga beliau yang baru berusia 20an disebut-sebut sebagai waris. Kim Jong-Un bagaimanapun dikatakan lebih tegas berbanding ayahnya dilihat lebih sukar bertoleransi dengan isu rundingan neuklear. Bagaimanapun belum ada kata putus yang jelas tentang penganti yang disebut-sebutkan ini.


Kim Jong-il dan anaknya Kim Jong-Un


Korea Utara atau nama rasminya Republik Demokratik Rakyat Korea pernah menjadi satu negara dengan Korea Selatan tetapi dipisahkan selepas perang dunia kedua pada tahun 1945. Korea Utara mengamalkan sistem pemerintahan bercorak Komunisme dengan pemerintahan tanpa kebebasan bersuara, berpolitik, beragama mahupun memperolehi pendidikan yang adil. Rakyat Korea Utara hidup dalam kemiskinan dan kebuluran lantaran ekonomi yang tidak berkembang malahan menjadi negara yang memperolehi pendapatan KDNK antara yang terendah di dunia. Sistem politik, sosial dan ekonomi negara ini dikawal sepenuhnya oleh Kerajaan.



Sunday, December 18, 2011

Hong Kong City Tour - 2


Hello semua.....

Bahagian ke-2....Hong Kong - Shenzen. Hari ke dua di Hong Kong ini kami sudah pun ada schedule yang ditetapkan oleh travel agency. Oleh itu, kami akan bersama agen ni untuk 2 hari penuh iaitu sehari di HK dan sehari lagi di Shenzen. Pasal tulah mungkin kurennngggg semangat. Guna tour ni memanglah agenda boring sikit, ikutkan saya tidak mahu ambik dorang ni tapi atas permintaan ramai ikutkan ja lah.


Pagi-pagi bas kitorang park depan jalan ni, pasal nak ambik geng bas sekolah dari negara jiran Indonesia yang menginap di hotel berhampiran. Kami akan dibawa untuk half day city tour bersama-sama ibu-ibu dan bapa-bapa dari Surabaya dan Jakarta. Pada entri lepas di SINI saya ada ceritakan tentang mereka ini.


Tinggalan pengaruh Inggeris

Agenda half day HK city tour pun bermula dengan tour guide kami yang bernama Chris, chinese HK yang sangat fasih berbahasa Indonesia. Destinasi pertama Repulse Bay merupakan kawasan yang agak popular dan banyak dikunjungi pelancong. Menurut Chris, Repulse Bay merupakan kawasan tempat tinggal golongan elit  sejak zaman pemerintahaan British. Kini kawasan ini menjadi tempat tinggal yang termahal di Hong Kong dengan sewa paling rendah 50 ribu HK sebulan.




Tanda "Q" tu rumah kediaman Jackie Chan....maklumat pastinya dari Chris



yang ni pula rumah orang paling kaya di Hong Kong iaitu Li Ka Shing, kalau tidak silap bukan setakat di HK tetapi juga terkaya di East Asia.





tiada apa aktiviti di sini selain daripada mengambil gambar....snap snap snap










Sebenarnya orang ramai berpusu-pusu ke tempat ini disebabkan beberapa patung Buddha yang terletak di sini. 

Buddhist Temple (penuh sesak oleh pengunjung)


Selepas Repulse Bay kami di bawa ke Aberdeen Floating Village. Apa yang menarik di sini? Tempat ini sebenarnya biasa-biasa saja sebab itu tidak banyak gambar diambil di sini. Bagaimanapun sesiapa yang mahu menikmati panorama di sini boleh menaiki sampan bagi aktiviti tersebut dengan bayaran HKD20 seorang.....hhhmmmmm.

Imej: Wikipedia

sebelum naik kena Q

Banyak sambutan juga naik sampan ni tapi i rasa semua ni geng-geng terpadaya dengan agen....heheheh. Memandangkan i tak berapa nak terpedaya dengan sampan maka jadi aksesori ja la tunggu orang balik dari ronda-ronda dengan sampan ni. Apapun, sekurang-kurangnya dapat mengenali kehidupan masyarakat HK zaman dahulu yang bermula dari perkampungan nelayan.


Chris bagitahu kitaorang bot kaler hitam yang i dah tandakan "Q" tu bot mewah milik Jackie Chan....errrmmm.. dia ni lagi. Pastu  i pun ambik  lah gambar....Jackie Chan tak jumpa gambar bot dia pun jadilah....hahahaha.




Ini agenda pertama paling membosankan dalam schedule hari tersebut iaitu dibawa ke pusat penjualan jewellery. Sejak awal lagi guide kami ni asyik promo benda alah ni....nasib i da tahu semua taktik dorang ni, jadi siap-siap bagi warning dengan family members yang lain supaya jangan terjebak....ha ha ha ha...ho ho ho...buang air liur ja dia promo...tak kuasa i beli rantai, gelang, cincin segala bagai.... pertama kerana that is not my agenda okayyy, kedua i bukannya test makcik Kiah keliling pingang emas berlian.



i sempat snap pakcik tu buat kerja-kerja belakang tabir, pasni tiada gambar yang boleh diambil. Pasal apa??...tak taulah itulah biasanya syarat yang dikenakan di tempat-tempat macam ni di mana-mana pun. 


Agenda ke-2 yang menambah kebosanan tahap cipan bila kena bawa pula ke kedai herba ini. Dalam kedai ni pun dilarang mengambil gambar tapi oleh kerana kebosanan kan sudah tahap cipan jadi i buat-buat tidak nampak sign board "No Photography" tu i ambik gambar guna hp....heheheh...(tanduk da mula keluar time ni..nge..nge..nge). Cuba tengok benda yang kena pintal-pintal macam tali tu, berapa price tag? ribu riban kan....hah! sanggup?? kalau benda tu ribu riban, yang jewellery tadi tu? ahh!...gilerrr hoi.



sempat snap sampai sini jeww....pasal ada mata bulat semacam pandang i.....huhuhu.


Hung Num Station 


Pada sebelah petang kami menaiki train MTR dari Station Hung Hum ke Station Lo Wu (sempadan Shenzen). Perjalanan mengambil masa hanya kira-kira 45 minit dengan tambang HKD33. Misi menjejakkan kaki ke tanah besar China. Kami akan berada 2 malam di Shenzen dan kemudian baru kembali ke HK semula. Apa yang menariknya Shenzen? banyak...cuma masa sahaja terlalu singkat. update akan datang tentunya tentang Shenzen dan seorang nyonya manis bernama Lily.


Happy reading.




Friday, December 16, 2011

Jejaki Hong Kong Hari Pertama


Hari ni memang totally update pasal percutian Hong Kong hari tu, sebenarnya entri cuti-cuti ni hanya sebagai satu catatan agar dapat dikenang sendiri dan juga family pada masa akan datang. Bagaimanapun diharap pengalaman yang dikongsi juga boleh menjadi rujukan pada sesiapa sahaja yang bakal merancang percutian.


Kenapa HK? lama sudah my sister ajak ke HK ni sebenarnya, cuma time tu i sikit jual mahal....hehehe....kononnya sebab sedikit pengaruh kawan yang menceritakan pengalaman ke HK yang katanya boring dan tidak menarik. Betulkah?? ermmm.....soalan tu nanti saya jawab.....akhirnya bila fikir-fikir balik....why not dear? Lagipun HK merupakan tempat asal nenek moyang sebelah our mom....yess HK...not China okehhh. (apalah tu?? sama ja ^_^) Bila confirm mau pergi terus kami plan cari tiket segala bagai. Akhirnya...november is coming. Kami terbang dengan Airasia misi menziarahi tanah tumpah darah moyang kami yang selalu my grandmom sebut-sebutkan.


Jom lah kita ronda-ronda Hong Kong. Cuma sebelum itu maafkan lah jika gambar-gambar ini ada yang kurang terang kerana sebahagiannya diambil hanya menggunakan kamera iphone. 



Train ni laju weeii....akan datang setiap 2 minit.



HK International airport ni lain macam sikit ambik bagasi kena ikut train. Jadi apapun baca ja lah segala papan tanda tu pasti tidak akan sesat punya. Kenapa perlu ikut train? mulanya i pun tak tau kenapa? time pulang tu baru tau rupanya HK ni ada 2 Terminal iaitu Terminal 1 dan 2. Biasanya untuk check imigresen di Terminal 1 sementara Terminal 2 tu untuk ambik bagasi bagi penerbangan tertentu. Nanti kalau balik pun sama (kalau naik Airasia) kena ke terminal 2 dulu  hantar luggage kemudian naik train untuk pemeriksaan imigresen di Terminal 1 kemudian berpatah balik naik train ke Terminal 2 untuk berlepas. Hah! pening lalats kan...dorang ni memang suka pusing-pusing. Oleh sebab itu, "don't be late" pasal banyak cekadak tau.


 Inilah suasana airport HK


Ini pula tourist pick-up area, selepas jer keluar dari pintu exit pasti jumpa tiang-tiang siap ada nombor ni. Jadi kalau ambik perkhidmatan tour di sinilah meeting point. 


Uniknya airport HK ni semua jam yang digunakan di sini ialah Rolex


Bila sampai dan check in di hotel perkara pertama ialah toilet. Kan toilet depan pintu bilik jadi snap sekejap sebelum dinodai....kwang... kwang... kwang.





Lokasi bilik tingkat 26 (kat sini 1st night jeww..pastu pindah bilik)


Kami dapat bilik yang ada 2 tingkap besar sebelah kiri dan kanan jadi bila buka langsir wow!!!! pemandangan waktu malam yang mengagumkan dikelilingi bangunan tinggi dihiasi kerlipan lampu bagaikan dalam cerita filem Spiderman....eheheh berangan di bandar NY.  (tp tiada gambar untuk itu kerana camera i tak canggih...huhu) 


bangun-bangun ja terus snap




Apa bestnya hotel yang kami pilih ini, dari aspek lokasi memang agak jauh sikit dari HK Centre seperti Mongkok mahupun Kawloon. Hotel ini terletak di New Territories satu kawasan yang baru dibangunkan. Sebelum memilih hotel ini, i bagai nak rak hari-hari cari informasi pasal hotel dan lokasi. Akhirnya barulah pilih yang ni....Kenapa? ini antara sebabnya:

1. Spacious (agak luas jugalah untuk standard kebanyakan hotel di HK)

2. Light Rail depan hotel sahaja (connected to MTR)

3. Dekat dengan Shopping Mall.

Itu hasil google haritu, tapi bila sampai memang tepat semuanya. Arr kalau kaki wayang dekat hotel ni siap ada panggung wayang yang hanya beberapa langkah dari hotel. Apapun memandangkan bukan kaki wayang tapi kaki makan jadi sampai-sampai ja kami terus cari supermarket berhampiran. Dekat ja pun, lari-lari anak sampai 2 minit, lengang-lengang kakung sampai jugalah 5 minit. Tapi kalau 1st timer tu kira macam treasure hunt jugalah...huhuhu.


bangunan tulah hotel sebelah dengan shoping mall


Apa lagi....di hotel ini juga boleh masak kalau rajin kerana selain peti sejuk 2 pintu turut disediakan microwave dan induction cooker, kira-kira mcm mini kitchen gitu. Jadi sebagai persediaan untuk memasak jom kita pergi Gaint dulu.

Giant???? no..no..no..

Meskipun bukan Giant tapi kitorang buat macam gaint jugalah pasal kebanyakan barangan HK ni sama ja macam kita di sini berbeza dengan Korea Selatan mau beli pun macam ??##^^*8 peningss. 

Apa lagi....belilah apa-apa yang patut.


Strawberry ni murah jugalah dalam RM12 utk 450g


 pilih pilih


Dragon Fruits...i suka giler makan benda alah ni tapi kenapa sini murah banget?
 kalau di KK harga RM8 satu kg. Sini dalam RM1.50 sebijik...huhuhu.


 okay sebelum tidur makan dulu....strawberry, grape, blueberry 
supaya mata i bersinar-sinar besok pagi...hehehe.


Coklat memang murah di sini, HK kan bebas cukai...hrrmmm balik nanti kita tapau.


inilah hotel penginapan kitorang, Harbour Plaza Resort City

 kenalkan itu my nephew, ada iras-iras Jackie Chan?.....kan tadi kata moyang asal HK...hehehe.


Baiklah akan bersambung pasal gue da ngantuk nih. (mula ngomong indon pasal besok ketemu ibu-ibu dari Surabaya tuh) 

Entri berkaitan:   Pengangkutan Awam Hong Kong  dan  Bila Pasport Tidak Lagi Valid


                          
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...