Tuesday, November 27, 2012

Pusat Rawatan Thalassaemia Hospital Likas

Hari ini saya mengikuti lawatan persatuan Pewanis (SMKKL) ke pusat rawatan Thalassaemia Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas Kota Kinabalu. Banyak info yang diperolehi disamping dapat menghiburkan anak-anak pesakit Thalassaemia di sini.



Dekorasi bilik rawatan harus comel dan sesuai dengan jiwa kanak-kanak.




Pelbagai aktiviti untuk menghiburkan kanak-kanak yang sedang menerima rawatan antaranya nyanyian dan bercerita.



Sebahagian daripada kanak-kanak yang datang untuk tranfusi darah. Mereka turut menerima goodies bag yang kami bawa. 


Info yang harus kita ketahui tentang Thalassaemia:-

1. Penyakit genetik yang bakal diturunkan kepada generasi seterusnya sekiranya individu itu pesakit atau pembawa.

2. Mengetahui lebih awal status (sama ada pembawa atau pesakit) sangat penting untuk mengelak lebih awal perkahwinan yang bakal membawa kepada lahirnya zuriat Thalassaemia Major. (masalahnya bila cinta sudah melekat gula jawa rasa coklat..huh!!...tapi ingat prevention is better than cure)

3. Hemoglobin (memberi warna merah pada darah) biasanya tidak bertahan lama, Hemoglobin pesakit akan pecah sebelum sempat untuk matang.

4. Hemoglobin seseorang yang normal boleh bertahan selama 120 hari. Semantara pesakit tidak sampai 28 hari.

5. Rawatan pemindahan tulang sum-sum (bone marrow) satu-satunya harapan untuk pesakit sembuh ataupun hanya menjadi pembawa.

6. Negeri Sabah mencatat kes tertinggi Thalassaemia dan ini dipengaruhi oleh perkahwinan yang berlaku dalam kalangan ras yang sama.


********

p/s: terima kasih banyak kepada staff unit Thalassaemia Hospital Likas atas keramahan dan senyuman melayan keranah anak-anak kecil yang datang mendapatkan rawatan di sini...sesunguhnya empati lebih bermakna daripada sekadar simpati.


Monday, November 26, 2012

5 Air Terjun yang cantik dan popular


Selain gunung ganang, tempat yang menarik pada pandangan mata ini ialah kawasan air terjun. Berikut 5 air terjun yang cantik dan popular di dunia. Harap dalam 5 ini ada antaranya yang dapat dikunjungi satu hari nanti. 


Iguassu klik iguassufallstour


Maklumat lanjut tentang air terjun  Kaieteur Falls di sini kaieteurpark


Air Terjun Niagara clik sini niagarafallslive (kalaulah buka tingkap pagi-pagi nampak pemandangan ni pasti awet muda...lol)

Air Terjun Rhine terletak di Negara yang cukup terkenal dengan keindahan alam semulajadi iaitu Switzerland...hhmmmm..bestnya. Terletak di utara negara itu air terjun ini merupakan yang terbesar di Eropah. Lebih info di sini rhinefalls


Air Terjun Angel (wahhh...mcm kenal jer nama tu..)terletak di Canaima National Park Venezuela iaitu satu kawasan  yang telah diwartakan sebagai World Heritage of Humanity oleh UNESCO sejak tahun 1994. Setinggi 979 meter menjadikannya air terjun yang tertinggi di dunia.



Air terjun Victoria terletak di sungai Zambezi Zimbabwe, memiliki 1.6 km lebar dan kawasannya telah diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO.


K...Bye..



Friday, November 23, 2012

I' m a Billionaire

Wahhh....gila perasan punya tajuk......tapi serius itulah yang berlaku semalam. Ha.ha.ha....(ketawa 3 X.. ketawa orang kaya) hmmm...semalam dek kerana pujuk rayu yang maha hebat dari anak-anak di rumah yang tengah boring bercuti maka akupun terjerumuslah ke dunia koprat..bukan kaparat aahh. 

Jual beli hartanah memang satu urusniaga yang hebat sebab tak sebut puluh-puluh ringgit tapi puluh-puluh ribu dan ratus-ratus ribu ringgit...pastu juta-juta...ha.ha.ha...(ketawa lagi...yarkkk..) Pas beli hartanah, bina rumah, bina hotel....mudah giler uolls...susah lagi buat dodol...(sehari suntuk kena kacau sampai berpeluh2 ketiak..huhu)......tarraaaaa....akhirnya aku pemilik aset jutaan ringgit...masatu mata pun berpinar-pinar..jiwa kacau...pantang jiran sebelah ada hutang mesti paksa bayar cash biarpun jiran tu terpaksa berhutang keliling pinggang....yang penting my money!!! Jiran sebelah sudah berkali-kali buat bank loan...beberapa hartanah sudah digadaikan...tapi aku buat selambaland ja.




Giler punyalah strict....tapi syukurlah itu bukan di alam nyata. Hanya permainan Jutaria @ Billionare. Syukurlah nak....andai saja itu sikap sebenar...ish.ish.ish..sungguh tak baik. Padanpun tidak kaya-kaya...tidak apalah...jangan kayap sudah..huhuhu. 

.



p/s: serius tau masa main ni muka ketat memanjang....kalau lama2 camtu berkedut seribulah jawabnya, macam nenek sihir dalam ceta Brave....ohh....tidaaaakkkkk.


Thursday, November 22, 2012

Exam Oh Exam


Tips: Untuk Sekalian Alam...Jangan ambil alih tugas pemeriksa...

Sempena Bulan Peperiksaan...


Ramai pelajar yang suka bertanya jawapan pada guru sejurus sahaja menjawab kertas peperiksaan. Kalau tidak pun bertanya pada guru mungkin membincangkan jawapan dengan kawan-kawan....hah!!..betul kan? (pengakuan ikhlas.. saya dulu-dulu pun sama..huhuhu) tapi sesungguhnya kita perlu belajar daripada kesilapan.

kenapa tidak perlu perlu??? ingin tahu memanglah bagus, tapi pada keadaan tertentu seperti situasi di atas..elakkanlah... kerana:

1. Jika anda mendapati bahawa jawapan anda banyak yang betul mungkin satu motivasi tetapi jika sebaliknya anda hanya akan kecewa, tertekan dan mungkin hilang keyakinan.

2. Daripada membuang masa mencari jawapan yang betul atau tidak...lebih baik masa yang tersisa anda gunakan untuk berehat bagi mengurangkan tekanan atau mengulangkaji mana yang patut.

3. Kerana... apa yang telah anda jawab tidak mungkin dapat diubah. Kesilapan hanya akan jadi pengajaran.

Moralnya....apabila menduduki peperiksaan laksanakan tugas anda untuk menjawab sebaiknya....jangan ambil alih tugas pemeriksa....biarkan pemeriksa menjalankan tugasnya....cheers!!



p/s: bagaimanapun....sekiranya peperiksaan yang diambil hanya peperiksaan di peringkat sekolah....dan anda ingin mengetahui jawapan, berbincanglah selepas semua kertas peperiksaan selesai...tetapi untuk UPSR/PMR/SPM biarkan saja. 




Wednesday, November 21, 2012

Istanbul Aku Datang - Lisa Surihani Best


Tidak pernah rasanya blog ini review pilem filem...hanya ada sekali drama Biar Mimpi Sampai Ke Bintang actor Randy Pangalila. Oleh kerana aktres kali ini Lisa Surihani maka tergerak sangat kaki untuk ke panggung...untuk pertama kali menyaksikan Lisa di layar besar. Sebelum ini memang tidak pernah biarpun sudah banyak filem Lisa....huhuhu.

Love story dengan cerita yang simple, watak-watak yang tidak banyak....(untung tidak perlu bayar banyak artis) tetapi sangat SWEET dan yang penting menarik. Hari tu memang beruntung kena belanja RM10 untuk menyaksikan Lisa. 



Filem ini mengisahkan Dian (Lisa) yang juga seorang penulis blog datang ke Istanbul untuk menjejaki kekasihnya Farouk (Tomok) yang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang kedoktoran. Tujuan Dian agar Farouk lebih merasai kesungguh hubungan mereka dan Farouk bakal melamarnya. Bagaimanapun kehadiran Dian di Istanbul agak kurang mendapat sambutan mesra daripada kekasih hatinya. Dalam kemelut hubungan mereka, Dian telah bertemu Harris (Beto) yang telah menjadi rakan serumahnya. Hubungan Dian dan Harris juga tidak baik dan sering bertengkar akibat ketidakpuashatian Harris apabila mendapati Dian menyewa apartment yang sama dengannya. Lanjutan  peristiwa Dian sangat kecewa apabila mendapati  Farouk sebenarnya telah punya kekasih yang lain dan pada masa yang sama Dian yang tertipu kerana menyewa apartment yang telah disewa Harris telah dihalau keluar oleh pemilik apartment tersebut. Dian yang terlalu sedih telah mengambil keputusan kembali ke Malaysia kerana merasakan Istanbul bukan untuk dirinya. Bagaimanapun Harris yang bersimpati dengan nasib Dian mengajaknya untuk menikmati keindahan Istanbul untuk kali terakhir sebelum balik ke Malaysia. Pastu....pendekkan cerita...Dian harus memilih Farouk yang datang kembali memujuk atau Harris? (Masih ditayangkan di panggung jadi nak tahu lebih banyak pi lah tengok....eh, tolong promosi pla...)


Part yang best dalam filem ini ialah:

1. Lisa semamangnya berjaya menghidupkan watak Dian. Macam 85% dia menguasai filem ni. maksudnya filem ni berjaya menjadi menarik dengan gaya sempoi Lisa. Yang lain2  pastinya Beto...dia memang sentiasa berkaraktor juga best.

2. Istanbul...yes! lokasi pastinya. 

3. Olahan plot yang baik. (cheewahhh...cakap pasal plot segala bagai..haha)

p/s: kalau ada watak2 kaku sikit sila abaikan...tapi serius untuk saya (yg sesekali tidak mahu bebankan minda) filem ini memang  menarik dan tidak membosankan...tq lisa u memang cool. ^_^



Sunday, November 18, 2012

Soichiro Honda


Entri lepas di SINI ada menyebut nama ini....SOICHIRO HONDA...

Sebut Soichiro siapa yang agak-agak mengenalinya? Hmmm.....mungkin anda akan kata "tak kenal pun"... mungkinkah adik beradik Nobita?, Gaint? atau Shizuka? antara watak yang mewarnai dunia kanak-kanak kita dengan nama-nama Jepun. Bagaimanapun sebut Honda pasti ramai yang tahu....paling tidak mesti di minda terbayang kereta ataupun motorsikal Honda. Hhmm....betullah tu. Satu hari tu, kunjungan ke Pusat Sumber Sekolah menemukan kami berdua....bertemu, dating dan terus jatuh cinta. Wah...semudah A B C.





Mengenali riwayat Soichiro Honda memang amat menggagumkan. Bukan anak kepada tauke balak, tauke tayar atau tauke kereta, cuma anak orang miskin yang ayahnya tukang baiki basikal buruk. Tidak memiliki pendidikan yang hebat kerana beliau tidak cemerlang dalam akademik. Malah pernah hanya menjadi kuli-kuli sahaja, kerana apabila diterima bekerja di sebuah bengkel membaiki kereta di Tokyo tugasan pertama yang diberikan kepada beliau bukanlah sebagai mekanik tetapi hanya sebagai budak suruhan. 


Bagaimanapun kesudahannya beliau telah diiktiraf dunia sebagai seorang Jurutera yang sangat hebat. Berjaya mencipta 470 ciptaan dengan 150 ciptaan yang telah dipatenkan. Menerima banyak anugerah termasuk Kedoktoran Kehormat dari Michigan Teknikal Universiti dan Ohio State University AS. Kini Syrikat Honda Motor Co. Inc berdiri gah dengan mencatat pendapatan melebihi $30 bilion dolar setahun. 


Hari ini kita wajar bersyukur dengan adanya seorang budak miskin bernama Soichiro Honda, sanggup menjadi kuli-kuli sahaja, kini Honda berada di jalan raya. 




Success Is 99 Percent Failure - Soichiro Honda


Tukar Baju


Update untuk semangat berbaju baru.....hik.hik.hik..


Sempena tetiba rajin meng-cartoonizer-kan gambar...ginilah jadinya...




Happy Birthday Sweetie...(11.11.12)


K...Bye.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...