Thursday, October 4, 2012

MEMORI....Indahnya ^_^


Kenangan ada banyak jenis kenangan. Pahit, manis, masin, tawar semuanya ada. Kenangan manis tentunya lebih indah untuk dikenang. Kalau diberi pilihan semua orang inginkan kenangan yang indah-indah....macamana arr??....eerrrmmmm...mungkinkah guling-guling di hamparan rumput yang hijau ala-ala aksi filem Hindi...teringat pula zaman sekolah rendah dulu-dulu...bila masa pakcik tukang kebun sekolah potong rumput...kami (and the geng) kanak-kanak riang masa tu bakal jadikan hamparan rumput tu permaidani tempat bermain-main...dengan aroma bau rumput yang baru kena potong tu memang rasa fresh. Tangkap belalang, tangkap droganfly....pastu ambik rumput sundal kasi cucuk sana ekor dragonfly (aksi jangan ditiru) untuk kasi terbang konon tu jadi helikopter. Memang jadilah experiment...kecik-kecik lagi ada otak penjahats owhhh....sebenarnya bukan penjahat ba tu tapi minda kreatif ala-ala MacGyver, sekarang ni macam Backyard Science...hehe (alasan bela diri) Ya zaman kanak-kanak biasanya dipenuhi dengan macam-macam ulah...nya orang Brunei.

Kenangan pahit ada kalanya boleh bertukar manis mengikut edaran waktu. Antara yang pahit pada masa itu tapi terasa manis sekarang ialah bila kecik-kecik lagi sudah duduk asrama. Masa Tingkatan 1 tu terpaksa duduk asrama....kononnya budak 'pandailah sikit'..sikit jer pun...haha...masuk Sekolah Berasrama Penuh. Padan pun spec saya tebal sudah masa tu...huhu..sungguh tidak comel. Tapi lucunya saya orang pertama pakai spec di sekolah masa tu..kira-kira peloporlah....hahaha...(kalau pencipta spec bolehlah bangga...ini....kui.kui.kui) Biasalah bila duduk asrama ni pastinya homesick....bila demam tu datang kami selalunya melalak...menyanyi biarpun suara sah-sah ke laut. Lagu yang selalu kami nyanyi "County Road" oleh John Denver antara liriknya..."country road....take me home...to the place i belong..." wah..memang tangkap sayu punya. Satu lagi lagu sampai sekarang saya ingat liriknya...lagu jepun tau bukan calang-calang..hehe. Tajuknya "Kokoro No Tomo" nyanyian Mayumi Itsuwa, kalau tidak silap band dari Indonesia kumpulan Zivilia telah menyanyikan lagu ini kembali dengan sedikit ubah suai. 

Kenangan masin dan tawar tidak yah ceritalah. Pasal telampau banyak 10 hari 10 malam pun belum tentu habis hikayat. Semua itu biarlah terakam dalam kotak ingatan kita. Cuma sekarang ini kehebatan teknologi membuatkan minda kita kurang berkerja untuk merakam banyak memori. Misalnya berapa orang antara kita yang ingat nombor telefon ibu bapa dan adik-beradik?...ingat?....saya sendiri pun tidak ingat. Paling comel kalau nombor sendiri pun tidak ingat...huhuhu. Kalau hp tertinggal di rumah, memang parah....boleh lose seketika tau. Errmmmm...itulah keburukannya bila berlaku 'kebergantunggan' kepada memori ke dua.  

Sebelum tu mari dengar lagu ini...tiada kena mengena dengan cerita tetapi sekarang tengah ditayangkan Senetron Bayu Cinta Luna di chanel 119 dan lagu ni lagu tema. Lagu berjudul Kerana Ku Cinta Kau oleh Bunga Cinta Lestari.






2 comments:

coldpepperonata said...

gulik2 d padang baju berumpt sundal kana marah lagi balik rumah :)
Spec mu basar tu dulu hahahaha :)
pling comel aaaarr numbur sendiri pun lupa!!!yabah..pandai lupa juga tu kdang2 tanda2 memori kena virus mo kana kasi anti virus atau buang ja....tapi klu msuk tu beli colgate lagi best!!!

d.angel said...

syiok ba buka rumput sundal...Spec besar colour hitam lg bingkai..itu tandanya i melampaui zaman...kn sekarang femes tu, stylo bah..hahaha. cerita colgate kita2 ja ba... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...