Tuesday, November 27, 2012

Pusat Rawatan Thalassaemia Hospital Likas

Hari ini saya mengikuti lawatan persatuan Pewanis (SMKKL) ke pusat rawatan Thalassaemia Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas Kota Kinabalu. Banyak info yang diperolehi disamping dapat menghiburkan anak-anak pesakit Thalassaemia di sini.Dekorasi bilik rawatan harus comel dan sesuai dengan jiwa kanak-kanak.
Pelbagai aktiviti untuk menghiburkan kanak-kanak yang sedang menerima rawatan antaranya nyanyian dan bercerita.Sebahagian daripada kanak-kanak yang datang untuk tranfusi darah. Mereka turut menerima goodies bag yang kami bawa. 


Info yang harus kita ketahui tentang Thalassaemia:-

1. Penyakit genetik yang bakal diturunkan kepada generasi seterusnya sekiranya individu itu pesakit atau pembawa.

2. Mengetahui lebih awal status (sama ada pembawa atau pesakit) sangat penting untuk mengelak lebih awal perkahwinan yang bakal membawa kepada lahirnya zuriat Thalassaemia Major. (masalahnya bila cinta sudah melekat gula jawa rasa coklat..huh!!...tapi ingat prevention is better than cure)

3. Hemoglobin (memberi warna merah pada darah) biasanya tidak bertahan lama, Hemoglobin pesakit akan pecah sebelum sempat untuk matang.

4. Hemoglobin seseorang yang normal boleh bertahan selama 120 hari. Semantara pesakit tidak sampai 28 hari.

5. Rawatan pemindahan tulang sum-sum (bone marrow) satu-satunya harapan untuk pesakit sembuh ataupun hanya menjadi pembawa.

6. Negeri Sabah mencatat kes tertinggi Thalassaemia dan ini dipengaruhi oleh perkahwinan yang berlaku dalam kalangan ras yang sama.


********

p/s: terima kasih banyak kepada staff unit Thalassaemia Hospital Likas atas keramahan dan senyuman melayan keranah anak-anak kecil yang datang mendapatkan rawatan di sini...sesunguhnya empati lebih bermakna daripada sekadar simpati.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...