Wednesday, August 17, 2011

2 Sahabat Berbeza Budaya Bersatu di Home Recipe 1Borneo


Semalam aku rajinkan diri untuk ke 1B semata-mata berkunjung ke restoran 2 sahabat HOME RECIPE ini. Restoran ini baru dibuka 2 minggu lepas setelah diambil alih dari pengusaha lama.


Meskipun masih menggunakan nama Home Recipe (mungkin sementara) restoran ini diuruskan oleh individu yang berbeza....kata lain penjenamaan semula akan dibuat dengan konsep dan menu yang berbeza. Dibuka oleh dua orang sahabat saya ini (merangkap anak buah juga) miss Ruby Teo Sabahan dan sahabat karibnya miss Eda Mohamad yang berasal dari negeri Johor. Kiranya kombinasi 2 budaya yang berbeza.. ehhmm.. inilah uniknya our family yang pelbagai bangsa dan agama ada di dalamnya.


Sebelum jalan tu kena siap2 call my sister untuk buat report ketidakhadiran untuk join berbuka puasa di rumahnya. Alamak!!.... berbuka puasa? ehmm...kena ceta lagi...sister saya ni muslim...memandangkan our parents balik ke kampung....so my mum buat pesanan bla..bla..bla....hujungnya...makan malam di rumah my sister....hahaha...bertuah punya adik. Tiadalah begitu....sebenarnya hari2 pun kita masak sama dan makan sama2....dah pintu rumah sebelah menyebelah ja....Orait...tinggalkan cerita tu, nanti u all pening lalatss.


Akhirnya niat dan hajat menikmati hidangan di restoran 2 sahabat saya ini menjadi kenyataan. Oh, untuk pengetahuan semua miss Ruby dan miss Eda semamangnya berpengalaman duduk di dapur....hehehehe....ooppsss....sebelum i kena denda cuci piring....(kerana buat kenyataan ni)... yang sebenarnya miss Ruby ialah seorang Chef yang berpengalaman (di kolej pun belajar masak-masak) yang ingin memulakan bisnes sendiri. Salute @ tabik springggg.....dengan kesungguhan dan semangat dua orang usahawan muda ini semoga sukses dan berjaya. 


Menurut mereka pada bulan Ramadhan ini menu merupakan set pengenalan sahaja yang terdiri daripada beberapa pilihan chef dan sementara beberapa menu tambahan akan ada selepas hari raya nanti.



sempoi jer dua orang ni.....baju "Sabah Land Below The Wind" tu yang i like...


miss Ruby baru sahaja resign sebagai salah seorang chef di Hotel Casa Del Mar Langkawi @ www.casadelmar-langkawi.com



inilah menu bagi set pengenalan Ramadhan iaitu.....

Pilihan Utama:
Laksa Kedah/
Mee Kari/
Soto Johor/
Nasi Kukus Ayam Berempah/
Nasi Kukus Ikan Berempah 
+
Pilihan:
Air Sirap Selasih/
Sirap Cincau
+
Pilihan:
Buah-buahan/puding/kuih muih (berbeza setiap hari)

dan FREE Kurma.

RM6.80 net

Hahh!! jangan terkezutt.....promosi ini memang murah saja...berbaloi punyaa...

lokasi kedai ini terletak di tingkat 1 (di atas Old Town) & sebaris dengan Marie France Bodyline


gambar di bawah ini bukan bertujuan mengoda (bagi yang berpuasa) hanya pesanan khidmat masyarakat- promosi free....asalkan pasni sign kontrak makan free...hehehehe.  

 rempah ayam memang terasa sangat...dan nasinya ada wangi2 pandan gituww...

soto Johor ni pun sedap....


rojak oh rojak....anda pasti suka...

Terima kasih kerana akhirnya i dapat makan FREE - Nasi kukus Ayam Berempah yang SODAP....jadi kepada saudara-mara, sahabat andai, rakan blogger dan sesiapa sahaja yang sudi menjenguk blog ini... saya dengan sukacitanya menjemput anda semua untuk datang merasai sendiri juadah di sini...bagi yang jauh (luar Sabah) jika datang ke Sabah negeri di bawah bayu ini.....jemput2lah...jangan segan2....Okehhh...Terima Kasih.....Muahaaa2.



sebelum choww i sempat buat benda ni.....
macam femes sign autograf...(perasann..tan..)....padahal tolong buat menu atas tuuu....













11 comments:

Nurul Ezra said...

nampak sedap... yum yumm

Admin said...

thanks!!!review dan sdi dtg ke restoren kitak!!!!hopely lebih byk lagi yg boleh di cuba dan akan d undang menjadi food tester heehhheee..

Admin said...
This comment has been removed by the author.
eda said...

terima kasih kerana sudi memeriahkan majlis..i like!!!

mr_mrs mikko said...

eeeiiii,, nnt mo diterjah ni taw!!
bawa gff ku semuaa kasi havoc ni tmpat..
mcm sedap2 bha mknn diaaa..
price pun ok ni...

jeng3...

NONG AVAIL BEAUTY said...

bah tq...nanti kami sefamily pi menjamu selera sana.. :)

Dorris Angel said...

Nurul Ezra: tq...mmg sedap..klau ke sabah, sudi2kan la dtg.


Admin@Ruby: i kan duta....hahaha....rekod 3 hari brturut2 datang tau....ok ba kalau kau..


Eda: hehe....orait..cayo2.


mr_mrs mikko: sudi2kan la datang, bawa ramai2...k..tq.

Dorris Angel said...

Nong Avail: ngam la tu...kc tau laukong ko arr (mr. harris)jiran dia di KP ni... :)

Cinoi Lavigne said...

Mygod. I shud go try this!!!! Lookss yummy.

p[A]n[A]d[0]L© said...

bha, bla kita pegi nie kak angela..??
hehehehe

nowriz said...

wow! sy mesti serbu ni restoran.. weekend ni! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...