Saturday, August 6, 2011

Berbudi Pada Tanah


Cehhwaah..tajuk entri bukan main lagi....macam ada ladang berpuluh ekar...huhuhuh. Sejak pindah ke taman perumahan yang di duduki sekarang perkara pertama yang kami fikirkan ialah bagaimana menguruskan tanah sekengkang kera di belakang tu. 


Akhirnya kami tanam 2 pokok mangga. Ahhhh! 2 pokok? mana mau letak?...hehehe...nasib baik rumah kami hanya berjiran dengan my sister, jadi 1 pokok setiap rumah, hasil boleh share sama..hehehe. Sepatutnya 3 pokok pun boleh sebab my brother punya rumahpun di taman yang sama, cuma jauh sikit di fasa yang lain.


Di kampung semestinya ada pokok mangga, malahan durian pun menyumbang buah setiap tahun. Masa mula-mula pokok tu berbuah dulu kami semua excited dan mesti kononnya semua merasa sama meskipun ada yang tinggal jauh. Dengan adanya pokok mangga di belakang rumah ni, sekurang-kurangnya masih merasai lagi suasana kampung, tapi di kampung juga la yang paling best dengan halaman tanpa sampadan.


Inilah hasil bila berbudi pada tanah...


cili padi kaler purple lagi....menyebabkan sudah setahun tidak perlu membeli cili di pasar...tips jimat cermat gitu..."fresh dipetik dari ladang".




Sekurang-kurangnya bangun pagi boleh melawat tanaman di belakang rumah.


Sayang banyak bunga yang tidak menjadi. 


 Pokok mangga ni kemetot ja pun.


Harap menjadi dan tidak gugur.


Si kecil yang baru 2 tahun ni pantang terlepas, tapi ini la salah satu agenda kenapa perlu bercucuk tanam....boleh juga menjadi tempat model-model kecil ni mengenali alam bila tidak berkesempatan balik ke kampung. 


Kepada Serai, Kunyit dan Pandan Wangi yang terlupa diambil gambar jangan merajuk okehh...lain kali you all tumpang glamerrr...









7 comments:

Cinoi Lavigne said...

SIuk kan bgitu especially mangga. DUlu rumah kamia da bgitu la bnyak pokok mangga pastu budak2 pilak p curi, ambil tanpa tnya dulu

Dorris Angel said...

iya ba...tmpt tggl kami dulu pun gitu...budak2 ntah dari mana p panjat kodondong kami.. bikin bising lagi tu..

Cahya Qasehnya said...

kelmarin makan kerabu mangga bikin sungkai. huhu

Dorris Angel said...

Cahaya Qasehnya: wah...sedapnya tu.

Green Apple said...

doris ada 2 blog ye... takpe... kedua2nya saya dah follow...

Bagus kalau suka bercucuktanam, tapi saya x boleh, mesti pokok tu mati... hehehe...

Dorris Angel said...

Green Apple: ya...cuma yg 1 tdk aktif..Thanks sbb sudi follow.

org tua2 ckp 'tangan kena sejuk'..baru menjadi..tp entahla... :)

Ellen said...

hai sis..ellen singgah jenguk blog ni...salam kenal..hehe..

Bestnya kalo ada peluang berbudi pada tanah..ellen tinggal kat apartment so susah nak buat macam ni kan...hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...